روش های طبیعی افزایش شیر مادر
روش های طبیعی افزایش شیر مادر
زنان در طی دوران بارداری حالات مختلفی را تجربه میکنند، مثلاً یک مادر در دوران بارداری با مشکلات متعددی مثل حالت تهوع، ورم بدن و … مواجه میشود، ولی مادری دیگر بدون داشتن این ناراحتیها، خاطرات خوبی از دوران بارداری خود خواهد داشت. در دوران شیردهی هم مادران دچار حالات گوناگونی میشوند. برخی مادران با دادن شیر خود به نوزادشان احساس میکنند نوزادشان کاملا سیر شده است، اما برخی دیگر علی رغم دادن دفعات زیاد شیر به نوزادشان باز هم احساس میکنند نوزادشان گرسنه است و گریه میکند. با ویکی ناب همراه باشید تا با روش های طبیعی افزایش شیر مادر آشنا شوید.
روش های طبیعی افزایش شیر مادر
- آرامش مادر و نداشتن استرس
- مصرف آب و مایعات کافی
- تماس پوستی مادر و کودک
- شروع زودرس شیردهی
- ماساژ سینه ها قبل از شیر دهی
- استفاده از دوش آب گرم و یا کمپرس گرم برای سینه
- در هر نوبت شیردهی، نوزاد باید از هر دو سینه شیر بنوشد.
- شروع شیردهی باید بلافاصله بعد از زایمان صورت بگیرد و هر چقدر این فاصله ی زمانی کمتر باشد، باعث ازدیاد شیر مادر و شروع جریان شیر می شود.
- ندادن آب، آب قند و پستانک به نوزاد: یکی از راه های افزایش شیر مادر، شروع سریع تغذیه ی کودک با شیر مادر و مکیدن مداوم سینه است و اگر دراین فاصله به کودک آب، آب قند و یا مواد دیگر بدهید، باعث می شود کودک سینه ی مادر را پس بزند و به دنبال آن شیر مادر هم کاهش خواهد یافت.
- مکیدن سینه توسط نوزاد: در ساعات اولیه ی بعد از تولد شیری که از پستان مادر ترشح می شود؛ آغوز نام دارد و مقوی و سرشار از انواع ویتامین ها و مواد ایمنی برای کودک است و باید حتما به کودک خورانده شود.
- با شروع تغذیه کودک از پستان مادر، جریان شیر به سرعت زیاد می شود. هر چقدر کودک بیشتر شیر بخورد، شیر مادر بیشتر افزایش می یابد. یعنی مکیدن سینه توسط کودک یکی از مهم ترین راه های افزایش شیر مادر است.
توصیههایی برای افزایش چربی شیر مادر:
به نوزاد خود اجازه دهید تا یک سینه را کاملا بمکد و سپس از سینه دیگر به او شیر دهید. در غیر این صورت، میزان چربی دریافتی او کم میشود و سرعت رشد او کاهش مییابد، زیرا همانطور که گفته شد شیر مادر در ابتدای شیردهی آبکیتر است و به تدریج به میزان چربی آن افزوده میشود.
شیر ابتدایی سینهها حاوی مقادیر زیادی آب است و قسمت انتهایی آن حاوی مقادیر زیادی چربی میباشد.
اگر پزشک متخصص اطفال تشخیص دهد که میزان رشد کودک شما کندتر از حد طبیعی است و میزان چربی دریافتی او از شیر مادر کم است، میتوانید به این طریق عمل کنید :
قبل از شیر دان به نوزاد خود، ابتدا چند دقیقه شیر سینه خود را بدوشید و سپس به کودک خود شیر دهید، زیرا شیر ابتدایی سینهها حاوی مقادیر زیادی آب است و قسمت انتهایی آن حاوی مقادیر زیادی چربی میباشد. البته این روش شیر دادن برای مدت طولانی اصلاً توصیه نمیشود و حتماً باید با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
هشدار:
برخی قرصها و یا حتی گیاهانی که مدعی افزایش تولید شیر در مادر هستند، عوارض جانبی ایجاد میکنند. عارضههایی مانند واکنشهای آلرژیک و انقباضات و درد رحمی. بنابراین حتما قبل از مصرف هر گونه دارو و مکملی، با پزشک خود مشورت کنید.
چه مواد غذایی باعث افزایش شیر مادر می شود؟
- رژیم غذایی پرپروتئین مثل مرغ، ماهی، گوشت و تخم مرغ
- سبزیجات و میوه جات تازه مخصوصا اسفناج، هویج، کدو، برگ ریحان و شوید و از میوه ها مخصوصا زردآلو
- مغزیجات مخصوصا بادام
- روغن ها و چربی های غیر اشباع مثل امگا ۳ و روغن زیتون
- جوی دوسر و برنج قهوه ایی
- دانه رازیانه، زیره و شنبلیله
- آب و مایعات کافی
از کجا می توان فهمید کودک شیر کافی می خورد؟
- در بین وعده های شیر دهی به راحتی می خوابد و گریه نمی کند.
- صدای قورت های کودک به گوش می رسد.
- مادر قبل از شیر دهی پر بودن و بعد از شیر دهی سبکی سینه های خود را احساس می کند.
- اجابت مزاج کودک مناسب است (کودک با هر بار تغذیه از شیر مادر، میبایست اجابت مزاج داشته باشد و میزان ادرار کردن وی نیز ۶ تا ۸ بار در روز باشد.)
- میزان وزن گیری کودک مناسب باشد و در جاده ی سلامتی قرار بگیرد.