علت پوست ریزی سر نوزاد چیست؟
علت پوست ریزی سر نوزاد چیست؟
زمانیکه یک نوزاد به پوسته ریزی سر نوزاد که به کلاهک گهواره ای (درماتیت سبوره ای سر) معروف است مبتلا میشود، پوست سر او شروع به ریزش می کند. این پوسته ها گاهی بسیار ریز و شبیه شوره و گاهی مانند فلس های ریز هستند. در اکثر مواقع این مشکل چندان مهم نیست و یک امر طبیعی تلقی می شود. در این شرایط والدین متوجه می شوند که پس از گذشت چند هفته پوسته ریزی سر نوزاد قطع میشود. بنابراین از همین ابتدا بگوییم که این مشکل در اکثر مواقع مهم نیست، خطری جدی به همراه نداشته و حتی باعث ریزش و آسیب به پیاز مو نیز نمی شود. با ویکی ناب همراه باشید تا با “علت پوست ریزی سر نوزاد چیست؟” آشنا شوید، همچنین کنار ما باشید با چگونه با کودک خود رفتار کنیم، توصیه هایی به مادران شاغل و مراقبت از نوزاد در هفته اول.
علل پوسته ریزی نوزادان
علت پوسته شدن سر نوزاد ممکن است یک خشکی پوست ساده باشد و یا برعکس کمی پیچیده تر بوده و با یک بیماری پوستی دیگر همراه شده باشد. حتی ممکن است این مشکل مقطعی و فصلی بوده و به مرور زمان از بین برود.
خشکی پوست سر نوزاد و پوسته ریزی
در اکثر مواقع این پوسته ریزی سر نوزاد به دلیل خشکی پوست است، در چنین شرایطی ممکن است شستشوی سر با شامپوی نامناسب یا شستشوی بیش از حد باعث تشدید این مشکل شود. در چنین مواقعی پوسته ریزی سر نوزاد با خارش و التهاب همراه نیست و پس از چند هفته خود به خود از بین می رود. اما به یاد داشته باشید که عدم تلاش برای بهبود شرایط می تواند باعث بروز بیماری های دیگر مانند اگزمای نوزادی شود.
پوسته ریزی سر نوزاد به دلیل ابتلا به اگزمای نوزادی
اگزما (Eczema ) یک بیماری پوستی است که میتواند زمینه ژنتیکی یا آلرژیک داشته باشد. انواع اگزما در کودکان درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis )، درماتیت سبورئیک (Seborrhoeic dermatitis ) و درماتیت تماسی (Contact dermatitis ) است. در صورت ابتلای نوزاد به این بیماری پوستی علاوه بر پوسته ریزی سر نوزاد شاهد تورم، التهاب، خارش، قرمزی پوست و ترشحات مرطوب نیز هستید. همچنین این مشکل ممکن است منتشر شده و در جاهای دیگری از بدن نوزاد نیز دیده شود. در چنین شرایطی بوی عطر، مواد شوینده و کرمهای معطر میتواند این مشکل را تشدید کرده و باعث بروز تاول ها و التهابات بیشتر شود.
سایر عوامل بروز بیماری پوست ریزی سر نوزاد
علاوه بر دلایل بالا، شرایط دیگری نیز منجر به بروز پوسته ریزی سر نوزاد میشود که در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
- گاهی هورمونهایی که کودک در ماههای پایان بارداری از مادر دریافت میکند باعث تحریک بالای غدد چربی میشود. این پوسته ریزی نوزاد معمولا پس از چند ماه و با تنظیم هورمونها از بین میرود.
- شرایط محیطی و آب و هوایی مانند خشک بودن و سرد بودن ساختمان نیز ممکن است باعث بروز این مشکل شود.
- مخمر مالاسزیا یک نوع قارچ است که احتمال رشد آنها در پوستهای چرب بیشتر است.
- از دیگر دلایل نیز ضعف سیستم ایمنی بدن نوزاد است. ضعف سیستم ایمنی باعث بروز علائم پوسته ریزی سر نوزاد هنگام جلوگیری از ورود عفونتهای مختلف به بدن نوزاد میشود.
روش های تشخیص و درمان پوست ریزی سر نوزاد
پس از بروز یک یا چند نشانه از پوسته ریزی سر نوزاد و با ادامه دار شدن این مشکل بهتر است برای تشخیص علل و نوع بیماری و درمان آن به یک متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید. در چنین شرایطی پزشک با رویت نوزاد، بررسی شرایط او از نظر میزان پوسته ریزی، نوع پوست، وجود علائم دیگر مانند التهاب، زخم، ترشحات و محل ایجاد این علائم نسبت به تشخیص دقیق نوع بیماری اقدام میکند. اگر هنگام بررسیهای اولیه نوع بیماری وخیم تشخیص داده شد، ممکن است پزشک به گرفتن بیوپسی نیز اقدام کند.
نحوه درمان پوست ریزی سر نوزاد
بهتر است پس از تشخیص بیماری توسط یک دکتر پوست مجرب، روشهای درمانی پیشنهادی او را پی بگیرید. این روشهای درمانی ممکن است نسبت به علل پوسته ریزی سر نوزاد متفاوت باشد. به همین نسبت یک پزشک ممکن است روشهای زیر را امتحان کند.
- تجویز کرمهای استروئیدی مانند کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد یا کرمهای ساختنی که حاوی این مواد باشند برای درمان پوسته ریزی سر نوزاد که عامل آن اگزما باشد.
- تجویز ماساژ سر با روغن بچه برای نوزادانی که پوست سر بسیار خشک دارند.
- برخی از اوقات نیز پزشکان بر اساس سن نوزاد، نوع بیماری و علائم آن ممکن است مصرف آنتی هیستامین را تجویز کند.
- تجویز شامپوها و مواد شوینده مناسب نیز میتواند مفید باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
این مشکل در سطح ساده آن بهصورت خود به خود و با انجام برخی مراقبتها در منزل پس از چند هفته حل میشود. اما اگر مطمئن نبودید که بیماریهای زمینهای دیگر باعث پوسته ریزی سر نوزاد نشده و یا روی سر نوزاد زخم های عفونی تشکیل شد، زخمها در حال گسترش بود و مشکل او با تب و نا آرامی همراه بود، بهتر است به سرعت به یک دکتر پوست یا پزشک اطفال مراجعه کنید.
روش های جلوگیری از پوست ریزی سر نوزاد
همانطور که در بالا گفته شد علل پوسته ریزی نوزادان زیاد است. به همین خاطر نیز به تناسب آنها باید روش های جلوگیری مختلفی را به کار برد. اما طبق آنچه به نظر می رسد بهترین نکاتی که در این زمینه مفید هستند عبارت است از:
- از شوینده های بی کیفیت و قوی برای شستشوی نوزاد استفاده نکنید. مواد داخل آنها باعث بدتر شدن شرایط نوزاد میشود.
- از مواد شوینده عطر دار برای شستشوی بدن کودک و لباس های او استفاده نکنید. مواد معطر ممکن است التهاب پوست را بیشتر کند.
- سر او را با پارچه های زبر خشک نکنید. این پارچه ها پوسته ریزی سر نوزاد را تشدید کرده و ممکن است باعث کنده شدن دمل ها شود.
- مراقب داروها و تغذیه خود در دوران بارداری باشید.
- به دلیل حساس بودن پوست نوزادان لازم است از شستن لباس های نوزاد با لباسهای بزرگسالان پرهیز کنید.
- اگر در روزهای ابتدای تولد متوجه پوست خشک نوزاد شدید، بدن و سر او را پس از استحمام یا به طور روزانه با روغن های مناسب چرب کنید.
درمان خانگی پوست ریزی سر نوزاد چیست؟
اگر می خواهید پس از دانستن اینکه کبره سر نوزاد ناشی از چیست، روش های خانگی درمان پوسته ریزی سر نوزاد را امتحان کنید:
- سر نوزاد را با برس نرم لایه برداری کنید و از خراشیدن پوسته ها بپرهیزید.
- اگر پوست سر خشک است میتوانید سر نوزاد را با روغن نارگیل، بادام یا زیتون چرب کنید.
- کمی آلوئه ورا را با ید نوزادی مخلوط کرده و ۲۰ دقیقه روی سر نوزاد بگذارید
در زمان پوسته ریزی سر نوزاد می توان از شامپو استفاده کرد؟
برخی از مادران فکر می کنند تا از بین بردن پوسته های سر نوزاد به طور کامل، نباید از شامپوها برای شستشوی سر آن استفاده کنند اما استفاده نکردن از شامپو و عدم شستشوی سر نوزاد می تواند شرایط را بدتر کند. بنابراین لازم است با یک دکتر پوست در این زمینه مشورت کرده و بهترین شامپو را به پیشنهاد پزشک متخصص تهیه کنید.